StartvanjeDag.nl - een positieve start van je thuisschooldag!

Reset

Gisteren las ik een inspirerend verhaal van Henk Stoorvogel, een voorganger van een grote kerk in Zwolle. Een verkorte versie (met hier en daar wat herschreven) heb ik hieronder neergezet. Fijne dag!

Al jaren roepen heel veel mensen dat het anders met deze wereld moet: We kunnen niet eindeloos de wereld over blijven vliegen. We kunnen niet blijven consumeren op het niveau zoals wij in het westen gewend zijn. We kunnen niet klakkeloos doorgaan met het opgebruiken van die ene planeet die we hebben.

We weten samen allang dat het anders moet. Het lukt ons alleen niet om écht te veranderen. Overheden zijn constant aan het kijken: hoe kunnen we het leven op aarde veranderen, zonder dat het ons teveel raakt, dat we toch zoveel mogelijk door kunnen gaan met het leven zoals we dat willen leven.

Nu wordt de aarde en de mensheid door het coronavirus stopgezet. Opeens worden we gedwongen om ons leven aan te passen. Bedrijven liggen stil of blijven draaien op een lager niveau, we kunnen nauwelijks meer vliegen, we kopen en verbruiken veel minder spullen en we werken zoveel mogelijk thuis en rijden dus ook minder auto.

De aarde lijkt door alle maatregelen tot rust te komen: Smog verdwijnt boven de steden, de lucht die we inademen wordt schoner, Italianen beginnen weer te zingen, stikstofdoelen komen weer binnen bereik en er fluiten weer vogels in Wuhan, jarenlang waren daar geen vogels meer gehoord. Ze waren weggevlucht voor de mensen en alles wat zij deden in de stad.

Het lijkt wel alsof het coranavirus werkt als een grote reset-knop. Laten we hopen dat we leren van deze crisis en we beter voor onze planeet en daarmee ook voor onszelf gaan zorgen.

Jong geleerd is oud gedaan, dit leuke kereltje is actief bezig met het zorgen voor een schonere aarde!

Iris Nitrauw (NWI)

Iris is docent Levensbeschouwing en mentor op het Revius Wijk. Geboren in 1985, getrouwd en moeder van 2 kinderen.