StartvanjeDag.nl - een positieve start van je thuisschooldag!

Sorry

Iedereen heeft wel eens ruzie. Ruzie met een klasgenoot, ruzie met een broer of zus, of ruzie met je ouders of anderen die voor je zorgen.

We zitten nu allemaal thuis en je ziet je gezinsleden vaker dan normaal. Ik hoop van harte dat iedereen het gezellig heeft thuis, maar een ruzie zit in een klein hoekje. Wat kun je doen om een ruzie niet uit de hand te laten lopen of weer op te lossen? Helaas werken de onderstaande 3 tips niet altijd, maar het is zeker het proberen waard!

  • Als je voelt dat je boos of verdrietig wordt, probeer dan rustig te blijven. Bijvoorbeeld door even tot 10 te tellen. Of vraag op een rustige toon: 'Zullen we hier een andere keer verder over praten?' Zeggen dat je voelt dat je boos of verdrietig wordt, kan ook helpen. Probeer in ieder geval te voorkomen dat je kwetsende of nare dingen zegt.
  • Luister naar elkaar. Een ieder krijgt tijd om zijn verhaal te doen, zonder dat de ander mag onderbreken. Als de beurt voorbij is, mag de volgende praten. Zo krijgt iedereen de kans om te zeggen wat hij of zij wil.
  • Als jij echt fout zat, durf ook sorry te zeggen en accepteer het ook als je ouders 'sorry' zeggen, ouders maken ook fouten.

Ik weet niet of je het herkent, maar als een ruzie is opgelost, is dat zo fijn! En weet je, ruzies zijn soms ook gewoon nodig, om samen weer een stapje verder te komen. De kunst is om ruzie zoveel mogelijk te mijden en proberen op een rustige manier te praten over dingen waar je het niet mee eens bent of boos over bent. Helaas lukt dit niet altijd en dat is heel menselijk!

Bekijk het filmpje over 'de sorrylimo', zou jij instappen en sorry tegen iemand zeggen?

Iris Nitrauw (NWI)

Iris is docent Levensbeschouwing en mentor op het Revius Wijk. Geboren in 1985, getrouwd en moeder van 2 kinderen.