StartvanjeDag.nl - een positieve start van je thuisschooldag!

Veertigdagentijd

Deze week staat startvanjedag.nl in het teken van de 'goede week' of ook wel 'stille week' genoemd. Deze week staat voor christenen in het teken van de laatste dagen van het leven van Jezus.

De veertigdagentijd (ook wel vastentijd of lijdenstijd genoemd) is voor christenen een periode van vasten en bezinnen in voorbereiding op Pasen. De vastentijd begint op Aswoensdag (Dat 'as' komt van een katholieke gewoonte: de priester strijkt dan met as een kruisje op je voorhoofd) en eindigt een aantal weken later op Stille Zaterdag (dit is aanstaande zaterdag). Christenen vullen het vasten op allerlei manieren in: niet snoepen, geen alcohol drinken, of 40 dagen geen social media gebruiken.

Het idee van vasten in de 40-dagentijd is dat je meer tijd over houdt voor je geloof en kan denken aan het lijden van Jezus. Je kunt ook meer tijd vrijhouden voor bidden en bijbellezen en je houdt meer tijd over om iets goeds te doen voor een ander. Even focussen dus op wat je echt belangrijk vindt in het leven.

Ik wil jou ook uitdagen om eens na te denken over waar jou prioriteit ligt in het leven. Wat doet er nou echt toe in het leven? Grote vriendenkring, veel geld verdienen, je eigen weg volgen, lol hebben, goed zijn voor anderen, huisje boompje beestje...?

Joram van 'Beam' wil jonge mensen er aan herinneren dat we in de veertigdagentijd leven, hij doet dit op een hilarische manier, dus als je even wilt lachen...

Iris Nitrauw (NWI)

Iris is docent Levensbeschouwing en mentor op het Revius Wijk. Geboren in 1985, getrouwd en moeder van 2 kinderen.