StartvanjeDag.nl - een positieve start van je thuisschooldag!

Goede Vrijdag

Waarom heet Goede Vrijdag eigenlijk, Goede Vrijdag? Er gebeurt toch iets heel naars? Er wordt een onschuldig iemand ter dood veroordeeld en aan een kruis gehangen, daar is toch niks 'goeds' aan? Christenen geloven dat de kruisiging van Jezus in zichzelf iets verschrikkelijks was, maar dat er tegelijk iets moois doorheen scheen. Jezus vergaf de verkeerde dingen die mensen hebben gedaan en doen en daardoor mogen ze na dit leven bij God in de hemel verder leven.

Bovenstaande staat misschien ver van je af en is ook best ingewikkeld.

'Vergeven' staat centraal op Goede Vrijdag.

Vergeven is lastig. Iemand heeft jou - bewust of onbewust - gekwetst en dat doet pijn. Waarom zou je die persoon vergeven? En eigenlijk wil je misschien niet dat die persoon er zo makkelijk mee wegkomt. Hieronder vind je 4 tips over vergeven.

# Tip 1 Vergeven is iets anders dan verzoenen
Je hoeft het niet bij te leggen met die persoon. Je kunt iemand vergeven zonder de ander dat mee te delen. Is vergeven dan alleen voor jezelf? In principe wel. Voor het proces van vergeven heb je de ander niet nodig. Door iemand te vergeven laat je het verleden los. Vergeving betekent dat je bereid bent om los te laten. Het helpt jezelf om niet vast te houden aan je boosheid, wraakgevoelens of verdriet.

# Tip 2 Laat je boosheid los
Dat klinkt misschien makkelijker gezegd, dan gedaan. Maar deze stap is cruciaal om verder te kunnen. Wanneer je namelijk boos blijft op iemand die jou heeft pijn gedaan, kun je nooit echt verder met je leven. Accepteer wat er is gebeurd, je kunt het immers niet meer veranderen. Erken dat je daar geen controle over hebt. Waar jij wel iets aan kunt doen is jouw reactie op de situatie. Je boosheid is daarmee niet van het ene op het andere moment over. Maar de intentie om het los te laten is een belangrijke eerste stap.

# Tip 3 Verplaats je in de ander
Vaak hebben mensen niet door dat ze een ander kwetsen. De persoon in kwestie had zich natuurlijk anders kunnen gedragen in de situatie, maar heeft zich misschien niet gerealiseerd welk effect zijn/haar gedrag had op jou. Verplaats je daarom in de ander. Heeft hij/zij jou echt bewust pijn willen doen? Ook dat gedrag komt ergens vandaan. Heeft die persoon misschien een vervelende jeugd gehad of is hij/zij zelf recentelijk gekwetst. Vergeven betekent niet dat je het gedrag van de ander probeert goed te praten, maar dat je je er niet meer door wil laten beïnvloeden.

# Tip 4 Neem de tijd
Je hoeft niet van de ene op de andere dag te doen alsof er niets is gebeurd. Als je dat van jezelf verlangt, komt je boosheid vroeg of laat weer terug. Als je beseft dat het nog wel eventjes kan duren voordat je de pijn helemaal achter je kunt laten, ga je reëel om met je vergevingsproces. Als je het probeert af te dwingen, kom je onder druk te staan en kun je je misschien schuldig gaan voelen omdat het je niet lukt. Doe het in je eigen tempo, en houd er rekening mee dat het dagen, weken of maanden kan duren.

Iris Nitrauw (NWI)

Iris is docent Levensbeschouwing en mentor op het Revius Wijk. Geboren in 1985, getrouwd en moeder van 2 kinderen.