StartvanjeDag.nl - een positieve start van je thuisschooldag!

75 jaar bevrijding (1)

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden.
Vandaag en donderdag besteed ik hier aandacht aan op startvanjedag.nl
Op vrijheid.nl staan 75 verhalen over het thema 'vrijheid'. Vandaag het verhaal van Ziva:

Ziva Henry (15) voetbalt en zit bij de landelijke selectie meisjes onder 16. Haar opa zat als jonge jongen gescheiden van zijn familie in een jappenkamp. Haar moeder, Nicolette Goldsman, legde samen met haar opa een krans tijdens de herdenking van 2019.

"Het was nooit een vraag of ik als meisje wel mocht voetballen. Onvrijheid ken ik niet. Ik kan doen wat ik het liefste wil en aantrekken waar ik zin in heb. Mijn opa zat in de oorlog in een jappenkamp. Eerst met zijn moeder en zusje, later in zijn eentje in een mannenkamp. Zijn vader zat weer ergens anders. Hij was 12 en wist niet hoe het met zijn familie ging. Als je nu 12 bent, dan woon je bij je gezin en heb je je moeder nodig, maar hij was helemaal alleen.

Nog steeds is eten heel belangrijk voor hem, want in het kamp had hij altijd honger. Hij houdt heel erg van koken en maakt altijd Indische maaltijden voor ons. Zijn sotosoep en zijn rendang vind ik heerlijk. Hij kookt graag voor ons, omdat hij weet dat wij het lekker vinden.

Toen de oorlog afgelopen was is hij lopend naar het vrouwenkamp gegaan. Daar vond hij zijn moeder en zusje terug. Een paar dagen later kwam er een vrachtauto aan en daar stapte zijn vader uit.

Als ik dat verhaal hoor, realiseer ik me dat ik geluk heb dat ik in vrijheid mag leven. Hier mogen wij onze eigen keuzes maken. Als je op voetbal wilt, dan ga je op voetbal, of je nou een meisje bent of een jongen. Dat vind ik heel gewoon, maar als ik er over na ga denken dan weet ik dat ik daar eigenlijk geluk mee heb. We moeten daarom blij zijn dat we hier wel vrij zijn en ervan genieten."

De geschiedenis van onze bevrijding in ruim 1 minuut:

Iris Nitrauw (NWI)

Iris is docent Levensbeschouwing en mentor op het Revius Wijk. Geboren in 1985, getrouwd en moeder van 2 kinderen.