StartvanjeDag.nl - een positieve start van je thuisschooldag!

Ramadan

Vandaag begint voor de moslims de vastenmaand Ramadan.

In de islamitische jaartelling is het nu geen 2020, maar 1441. Het islamitische jaar heeft maar 354 dagen en de maanden duren maar 29 of 30 dagen. Dit komt omdat de islamitische kalender is gebaseerd op de maan in plaats van op de zon, zoals de westerse kalender. Door de kortere jaren valt de Ramadan telkens in een andere periode.

Ramadan is een heilige maand. Veel moslims proberen zichzelf te 'zuiveren' tijdens Ramadan en dit doen ze door te vasten. Dit betekent: niet eten en niet drinken tussen zonsopgang- en zonsondergang. Het betekent dus ook: vroeg opstaan en stevig ontbijten.

Veel mensen geloven dat door overdag zo'n dertien uur niet te eten, hun lichaam de kans krijgt om zichzelf van binnen schoon te maken. Bovendien moet je goed je best doen om niet toe te geven aan je honger. Daarmee laat je ook zien dat je je geloof serieus neemt. Het is een maand waarin je als moslim extra met je geloof bezig bent. Je wordt er door het vasten constant aan herinnerd dat je dit doet vanwege je geloof in Allah.

Een andere reden voor het vasten is om mee te leven met de mensen die het minder goed hebben op deze aarde. Je voelt tijdens de ramadan een beetje hoe het is om geen/weinig eten te hebben. Zelfbeheersing is ook een belangrijke reden om te vasten. Niet toegeven aan het gevoel te willen eten/drinken bevordert de zelfdiscipline. Het idee is dat de ramadan een belangrijke les is in zelfbeheersing en je hier profijt van hebt ook in het verdere leven.

In de islam is het 'juiste handelen' belangrijk. Goede daden zijn belangrijk (om uiteindelijk in de hemel te komen). De maand Ramadan is een reden om extra te letten op je handelen. Dingen als roddelen, liegen, vloeken zijn geen goede zaken en tijdens de Ramadan al helemaal niet. Overigens vasten lang niet alle moslims in Nederland tijdens Ramadan. Er zijn uitzonderingen, niet iedereen hoeft te vasten (bijvoorbeeld: zwangere vrouwen, jonge kinderen, zieken etc).

De maand Ramadan is ook een gezellige maand. 's Avonds gaan families bij elkaar op bezoek om samen extra lekker te eten. Op die manier is Ramadan ook een maand om een beetje tot jezelf te komen en wat meer aandacht te hebben voor elkaar. Veel moslims vinden de maand Ramadan dan ook de leukste tijd van het jaar, ondanks dat het vasten soms pittig is.

Het einde van het vasten wordt gevierd met het Suikerfeest en valt dit jaar rond 23 mei.

Er wordt veel en lekker gegeten. De mannen gaan vaak naar de moskee, terwijl de vrouwen de feestelijkheden voorbereiden. Kinderen krijgen vaak nieuwe kleding en geld/cadeautjes.

Iris Nitrauw (NWI)

Iris is docent Levensbeschouwing en mentor op het Revius Wijk. Geboren in 1985, getrouwd en moeder van 2 kinderen.