StartvanjeDag.nl - een positieve start van je thuisschooldag!

Generatie Z

Van de week las ik dit artikel: De kans is groot dat jij tot generatie Z behoort: mensen die in het digitale tijdperk zijn geboren. Eerdere generaties vinden ons soms lui, verwend, narcistisch... We zijn screenagers die niet weten wat ècht contact is. Of valt dat wel mee?

We hoeven niet naar de bieb om ons werkstuk over auto's, vulkanen of kunstgeschiedenis te maken, want: Google. We hoeven niet met een zak vol muntjes naar de telefooncel, aan een draadje in de woonkamer bellen of opwaarderen bij HEMA, want: smartphones. We sjokken nauwelijks meer door winkelstraten, want: online shopping. Eigenlijk gebeurt alles digitaal, snel, contactloos, groots, moeiteloos. Oudere generaties hebben hier soms moeite mee. Ze vinden dat we niet weten wat ècht hard werken is. Dat de wereld om ons draait. Dat we niet overleven zonder telefoon. Dat we doen of alles maakbaar is. We streven ons eigen geluk na, leven voor onszelf. We zijn de generatie die contactloos pint, contactloos leeft...

Tja, dat mogen ze vinden. En misschien zijn sommige dingen zelfs waar. Maar wij - generatie Z - hebben zoveel meer te bieden! We plukken de dag en durven te leven. Ja, soms met een beetje FOMO, maar ook met maximaal plezier. We zijn flexibel. Ons digitale geld mag weer een beetje rollen, waarvoor dank aan onze (groot)ouders. We leren snel en veel, en willen dit inzetten voor het welzijn van anderen. Ondertussen durven we ook steeds meer te kiezen voor wat we zelf willen in plaats van het achternalopen van anderen of de cultuur. Ja, we zijn kritisch. Geven onze mening. Weten welk nieuws fake is. En strijden met steeds meer leeftijdsgenoten voor een gezondere wereld voor onze kinderen. Wij komen er wel. Op onze eigen manier.

Zou jij weten hoe deze oude(rwetse) telefoon werkt?

Iris Nitrauw (NWI)

Iris is docent Levensbeschouwing en mentor op het Revius Wijk. Geboren in 1985, getrouwd en moeder van 2 kinderen.