StartvanjeDag.nl - een positieve start van je thuisschooldag!

Hond

Vandaag is het 'de dag van de hond'. Het volgende verhaal is waargebeurd, met in de hoofdrol: een hond.

Een driejarig meisje dat gedurende elf dagen vermist was in een gebied vol beren en wolven, heeft haar avontuur overleefd dankzij een trouwe viervoeter die haar meer dan een week warm hield en daarna hulp ging halen.

Toen haar vader op 27 juli ging jagen, is het kind hem samen met haar jonge hond ongemerkt gevolgd. Maar de kleine Karina Chikitova raakte de weg kwijt in een gebied waar beren en wolven thuis zijn. Het kind overleefde op wilde bessen en dronk water van de rivier. 's Avonds maakte ze een bedje in het lange gras en hield de hond haar warm. En dat was nodig ook met temperaturen die 's nachts niet hoger uitkwamen dan zes graden.

Het hoge gras in de Siberische toendra had ook een nadeel: de reddingshelikopters konden het meisje niet spotten. De ongerustheid in het dorp nam dan ook dag na dag toe want in zulke barre omstandigheden waren de overlevingskansen van de kleuter heel klein.

Toen het kind al negen dagen vermist was, keerde de hond alleen naar huis terug. Haar ouders vreesden het ergste. Maar dat bleek volkomen onterecht vermits het pientere dier de reddingswerkers naar het verdwaalde meisje leidde. Zij troffen de kleuter nog volledig bij bewustzijn in het hoge gras aan. Op heel wat insectenbeten na stelde Karina het wel. Voor alle zekerheid werd ze ter observatie naar het ziekenhuis in Yakutsk gebracht.

"Ze wil voorlopig niet praten over haar tijd in de toendra, enkel dat ze veel bessen heeft gegeten en rivierwater dronk", aldus de moeder van het kind. Maar eens terug bij haar positieven zal het meisje wellicht honderduit vertellen over haar grote avontuur in de wildernis en haar fantastische hond die uitgroeide tot een held.

Het volgende filmpje gebruik ik ook tijdens één van mijn lessen. De hoofdrollen zijn voor een jongen en... een hond.

Iris Nitrauw (NWI)

Iris is docent Levensbeschouwing en mentor op het Revius Wijk. Geboren in 1985, getrouwd en moeder van 2 kinderen.