StartvanjeDag.nl - een positieve start van je thuisschooldag!

Leef!

Leef, alsof het je laatste dag is
Leef, alsof de morgen niet bestaat
Leef, alsof het nooit echt af is
leef, pak alles wat je kan

André Hazes jr.

Bovenstaand gedeelte van een songtekst is de meesten van jullie vast bekend.

Menig feestje kan niet zonder dit nummer. Het is een catchy melodie en geen moeilijke tekst. Vooral het 'lalala' kan iedereen meezingen.

Toch val ik altijd over de zin 'pak alles wat je kan'. Het klinkt zo 'ik-gericht'. Pak wat JIJ pakken kan...

Ik kan mezelf voorstellen dat dit lied mensen juist in deze tijd aanspreekt. Het leven zoals we dat kenden is van het een op het andere moment niet meer hetzelfde. De wereld die we kenden voor het coronavirus is nu deels niet meer, dus leef, alsof het je laatste dag is... pak alles wat je kan. Het lied moedigt aan om alles uit het leven te halen wat er in zit. Daar is zeker niks mis mee! Zo ga je bewust om met de tijd die je hebt en probeert daar iets moois van te maken.

'Pak alles wat je pakken kan'.... juist nu zien we dat je met deze zin deze crisis niet overwint. We moeten delen... zorgen dat beschermde kleding wordt verdeeld over alle ziekenhuizen... zorgen dat iedereen boodschappen kan doen en mensen niet voor lege schappen komen te staan, creatieve ideeën delen om de weken binnenshuis zo goed mogelijk door te komen, knappe koppen moeten kennis delen om dit virus te bestrijden. Juist niet ieder voor zich.

Betekent dit dat je niet aan jezelf mag denken? Nee natuurlijk niet, voor jezelf zorgen is heel belangrijk, anders kun je er ook niet voor een ander zijn.

Misschien vind je het een beetje overdreven dat ik zo mijn gedachten heb over dit 'feestnummer'. Maar ik hoop dat we van deze crisis leren dat 'leven' niet 'pakken wat je pakken kan' is, maar genietend leven met oog voor elkaar, delend. En hopelijk snel weer samen kunnen veel plezier hebben met dit liedje ;-).

Houden deze kinderen alles voor zichzelf? Of gaan ze delen?

Iris Nitrauw (NWI)

Iris is docent Levensbeschouwing en mentor op het Revius Wijk. Geboren in 1985, getrouwd en moeder van 2 kinderen.